След като от браншовата организация решиха пациентите да плащат поне 24 лева на частно, специализираната комисия ще решава дали задължителната такса е законна. От днес лекарите вече трябва да работят по новата тарифа.

Комисията за защита на конкуренцията ще проверява дали минимална такса за преглед при лекар-специалист не е картелно споразумение. След като от браншовата организация решиха пациентите да плащат поне 24 лева на частно, специализираната комисия ще решава дали задължителната такса е законна. От днес лекарите вече трябва да работят по новата тарифа.

Колкото цената за подстригване или няколко кутии цигари - така от лекарското съсловие обясняват новата задължителна тарифа за частни прегледи. Пациентите в повечето специализирани кабинети обаче няма да усетят промяната.

Проверка на Календар показа, че в големите градове цените за преглед наистина варират между 30 и 60 лева. В малките населени места пък пациентите дават от джоба си до около 20 лева.

От лекарския съюз са категорични, че новата тарифа ще е еднаква в цялата страна – дори в районите, където цените са били под 20 лева.