Тъй като обредният хляб в Румъния се яде целогодишно за северната съседка всеки месец заминават по 5000 броя.

Румънците твърдят, че първите козунаци в България са били донесени у нас именно от северната ни съседка. Въпреки това български козунаци заливат румънския пазар. Оказа се, че не само по Великден обредният хляб от Русе е търсен в Румъния. 

Емануил Ангелов от 20 години е сладкар, но такова търсене на козунаци от румънските търговци, както през последните години не е виждал.

Тъй като обредният хляб в Румъния се яде целогодишно за северната съседка всеки месец заминават по 5000 броя.

От години румънците харесват българска боза. Признаха мартеницата за свой национален символ, а сега изкупуват русенските козунаци.

От русенската фирма разказаха, че разлика в асортимента и качеството към румънския и българския потребител няма. Но съседите от север имат свои предпочитания – харесват продуктите с много плънка.

Русенските козунаци се харесват повече заради качеството.  Цената на българският козунак у нас е една и е  несъизмерима с тази в румънските магазини. У нас един козунак се продава за около 2 лева. Докато в Румъния цената възлиза на около 4 лева. Те приемат нашата стока като вносна, съответно и по-хубава.