Жертвите са 200 засега. Разрушенията са огромни...

Бедствието в югоизточната част на Съединените щати придобива катастрофални размери.

Над 300 торнада се стовариха върху редица щати за няколко дни, 130 само в последното денонощие. Жертвите досега са над 200, очаква се броят им да расте. 

Предупредителните сирени за приближаващата стихия звучаха в множество населени места в целия американски североизток.

Въпреки предупрежденията, 128 души намериха смъртта си вследствие на жестоките бури само в щата Алабама. 32-ма са загиналите в Мисисипи. Тенеси, Джорджия, Вирджиния и Арканзас също дадоха жертви.

Нанесените щети от бурите са огромни. Цели селища са пометени от стихията. На много места няма ток, а комуникациите са силно затруднени.

Извънредно положение беше обявено в редица щати, а губернаторите им поискаха американската национална гвардия да участва в операциите по оказване на помощ на пострадалите. Издадено е предупреждение за още торнада, както и за градушки, наводнения и силни гръмотевични бури. Очаква се лошото време да засегне общо 21 американски щати, в зоната от Големите езера до Мексиканския залив и атлантическото крайбрежие.

Чрез скайп Нова телевизия се свързахме с Ангел Величков. Той живее в щата Небраска, щат който попада в така наречената алея на торнадата. Разказът му – във видеото.