Енергото няма да може да спира тока на абонатите, които обжалват сметките. Новото правило се очаква да влезе в сила още през есента…

Енергото няма да може да спира тока на абонатите, които обжалват сметките. Новото правило се очаква да влезе в сила още през есента, потвърдиха от енергийната комисия в парламента.


Сега практиката най-често е ощетените клиенти първо да платят спорната сметка, а едва след това да доказват и проверяват изхарчили ли са толкова ток или не.  


Талят Али е от Варна и е един от всички клиенти, принудени първо да платят огромна сметка за ток, а после да доказват дали е трябвало да я плащат. При него сумата е около 10 000 лева и е пристигнала в края на 2010-а. Натрупаният ток е за две домакинства. И понеже е длъжен първо да плати, изтеглил кредит.


Ако предложението на депутатите бъде прието, семейства като това вече ще могат първо да обжалват, и чак ако сметката бъде доказана - да платят. От енергийната комисия вече имат одобрението на държавния регулатор и това ще залегне в общите условия.