По думите на хората от електроразпределителното дружество отказвали да им направят индивидуални партиди. В момента собственикът само на една къща има законна партида, а всички останали взимат ток от него, за да не стоят на тъмно...

Цял квартал от 35 къщи си поделя една единствена сметка за ток. По думите им от електроразпределителното дружество отказвали да им направят индивидуални партиди.

 

В момента собственикът само на една къща има законна партида, а всички останали взимат ток от него, за да не стоят на тъмно.

 

Максимата, че няма по-близък приятел от съседа важи в пълна сила за жителите на местността „Земнико" в Герман. Само, че вместо да си искат по съседски сол и пипер, те си делят сметката за ток.

 

От няколко десетилетия по документи абонат е собственикът само на една къща. Електричеството, доставяно за имота обаче, се разпределя между 35 домакинства, като всеки собственик сам си е поставил електромер.

 

Всичко било наред до момента, когато пристигнала сметка със сума за плащане, надхвърляща парите, които би трябвало да се платят според показателите на електромерите.

 

В опит да решат и този проблем, повечето хора купили нови електромери и ги закачили отвън. Само че разминаването в сметката продължило. С него и напрежението между съседите.

 

Всяка седмица се провежда среща, на която се обсъжда проблемът с тока. Събирали се все по-малко хора, но винаги завършвало със спор.

 

Заради различията в сметката, част от хората отказвали да плащат повече. Затова този месец семейство Петкови трябва да даде за ток сума, надхвърляща дори собствената им сметка.

 

В отговор от ЧЕЗ заявиха, че хората в Герман не са подавали заявления за присъединяване към мрежата от 20, 30 години. Ако заявят официално желанието си за разкриване на индивидуални партиди, щяла да започне процедура по присъединяване.

 

Теодора Петкова, от чиято къща се пуска ток към всички останали, пък обясни, че и търпението и финансите й се изчерпват. По тази причина съвсем скоро може да реши проблема по най-лесния за нея начин, като прекъсне захранването към съседите си. Ако това стане, възрастната майка ще трябва да живее без ток, на тъмно и студено.