Първата пълна трансплантация на лице бе направена на 26-годишен мъж. По време на първото си публично появяване на пресконференция, в присъствието на опериралия го лекарски екип, той заяви, че се адаптира добре към новата си външност.

В САЩ бе направена първата пълна трансплантация на лице на 26-годишен мъж. По време на първото си публично появяване на пресконференция, в присъствието на опериралия го лекарски екип, той заяви, че се адаптира добре към новата си външност.

Необичайната пластична операция бе извършена в Бостън, Масачузетс. Далас Уайънс е електротехник, който през ноември 2008г. при инцидент с кабел за високо напрежение остава с напълно изгоряло и обезобразено лице. Изгарянията напълно изличават чертите на лицето на младежа. През март тази година го оперира екип от 30 души, ръководен от пластичния хирург Бохдан Помахач и операцията продължава 15 часа. Според д-р Помахач това е първата цялостна трансплантация на лице, извършвана в САЩ. Далас Уайънс губи при тежкия инцидент зрението си напълно и говори трудно.


Той каза пред журналистите, че започва да усеща някои миризми, че вече диша нормално. За него това е много голям \"подарък\". Все още части от новото му лице остават неподвижни и тепърва ще се провеждат рехабилитационни процедури, за да се възстановят функциите на нервните окончания. Уайънс изказа благодарност на семейството на донора, което пожела той да остане анонимен. Стойността на операцията е 300 000 долара и тя е поета от министерството на отбраната на САЩ, като част от програмата за научни изследвания в помощ на военни инвалиди. Първата пълна трансплантация на лице, включително на клепачите и слъзните канали, е направена във Франция през юни 2010г. /АФП