Европейският съд ни вдигна жълт картон, тъй като сме завели над 700 дела в Страсбург за бавно правосъдие. Проблемът ни е законодателен, обединиха се в \"Здравей, България\" адвокатите Йонко Грозев и Виктор Михайлов...

Според европейския съд едно дело трябва да се гледа в рамките на 2 до 3 години на първа инстанция и по една година за всяко следващо обжалване, което общо е около 4-5 години. Това каза в \"Здравей, България\" адвокат Йонко Грозев.


Всяко едно забавяне, което е умишлено от страна на подсъдимия, с цел да приключи давността на обвинението, се взема предвид и не се причислява към общата продължителност на делото.


Европейските съдии ни вдигат жълт картон заради над 700 заведени дела в Страсбург за тромаво правосъдие у нас.


Имаме законодателен проблем, нямаме процедура за обжалване на дългото протакане на делото, каза адвокат Виктор Михайлов. Той разказа, че има клиенти, които 14-15 години са подсъдими и обвиняеми, а това ограничава правата им за заемане на определени длъжности, например.


Според европейския съд от няколко хиляди до десетки хиляди долара може да е обезщетението, което да получи човек, чието дело е било забавяно.


Аз не съм виждал решение, което да е за повече от 5-6000 евро, ако е продължило твърде много делото, каза Йонко Грозев.