Само 11% от парите по европейските програми са разплатени по различни проекти в страната ни. И то - за цели 4 години.

 Само 11% от парите по европейските програми са разплатени по различни проекти в страната ни. И то - за цели 4 години.

Само допреди няколко месеца, изрази като \"оперативна програма\" и \"бенефициент\" са предизвиквали подобни плашещи асоциации и в главите на Мария и Боряна. Днес обаче, те вече са горди \"кандидат бенефициенти\" по оперативна програма Развитие на селските райони. Тяхната идея е да направят възстановителен център за хора с кожни проблеми.

За целта решават да си помогнат с европейски пари. Двете дами имат икономическо образование и са изчели доста литература по темата, но за да решат какво да правят с проекта си, се консултират със специалистите от Фонд \"Земеделие\".

Консултантите отчитат като най-сериозен проблем пред кандидатите постоянната промяна в законите и неспазването на сроковете от страна на държавните институции.

Станахме свидетели и на един особен парадокс – служител в консултантска фирма е изготвил проект за кандидатстване, но чака отговор вече 2 години, при зададен срок 5 месеца. Такъв е случаят и с оперативната програма, по която кандидатстват Боряна и Мария.

Служителите на фонд Земеделие обясниха, че забавянето се дължи на по-късния старт на програмата, многото молби, а и на честата смяна в ръководството на фонда – за 6 години – 7 изпълнителни директори.

Необходими са много работа, много търпение и много време, за да се постигне желаният резултат.

Повече информация – във видеото.