Сред ораторите на събора бяха трима представители на изселнически организации в Турция, те цитираха Кемал Ататюрк. Обявиха, че по време на 525-годишното турско присъствие по българските земи не са били забранявани различните религии, което сега се случвало в страна от ЕС.

Законодателен акт срещу действията, провокиращи етическа омраза, поиска лидерът на ДПС Ахмед Доган по време на митинг-събора в местността Демир баба теке край Исперих.

\"Декларация не е достатъчна\", коментира той реакцията на управляващата партия след вчерашните събития край софийската джамия \"Баня башъ\". Доган обяви, че е стресиран от този инцидент и очаква сериозно отношение към провокацията от президента, министър-председателя, Европейския съюз и НАТО. \"Етническият модел на България единствен осигурява стабилност на Балканите\", допълни Доган. Според него не се знае минирането на етническия мир какво може да породи у нас, на Балканите или в европейски план.

Доган призова към пълна мобилизация избирателите на ДПС и за президентските, и за местните избори. Той не изключи партията да издигне свой кандидат за държавен глава. \"Оглеждаме кандидатите, търсим държавен глава, не държавен врат\", обясни той. Отцепниците от партията той нарече ясладжии, които превръщали партията в кастова организация.

Сред ораторите на събора бяха трима представители на изселнически организации в Турция, те цитираха Кемал Ататюрк. Обявиха, че по време на 525-годишното турско присъствие по българските земи не са били забранявани различните религии, което сега се случвало в страна от ЕС. Информацията е на Дарик радио. /БГНЕС