Откритието ще позволи да се захранват животоподдържащи уреди като пейсмейкърите за сърце. Кръвоносният поток в човешкото тяло може да осигури производството на около 1.5 вата енергия...

Човешкото тяло ще може да произвежда електричество. Учени от Университета в Берн, Швейцария, разработиха миниатюрна турбина, която генерира електроенергия в кръвоносните съдове. Откритието ще позволи да се захранват животоподдържащи уреди като пейсмейкърите за сърце.

 

Кръвоносният поток в човешкото тяло може да осигури производството на около 1.5 вата енергия. За сравнение – един пейсмейкър има нужда от едва 10 микровата. Изследванията са показали, че една от новите минитурбини може да генерира до 800 микровата електричество.


Според авангардната концепция минигенераторите ще бъдат поставяни в човешките артерии. Турбините ще работят по подобие на водноелектрическите централи и ще се задвижват от кръвния поток в тялото.

 

Ако откритието бъде приложено в медицинската практика, завинаги ще изчезнат необходимите в момента батерии, които захранват сърдечните пейсмейкъри.