250 семейства във Велинград превръщат битовите си отпадъци в тор. Вместо да изхвърлят обелките от картофи, черупките от яйца, гнилите плодове - хората наторяват градините и произвеждат екологично чисти зеленчуци...

250 семейства във Велинград превръщат битовите си отпадъци в тор. Вместо да изхвърлят обелките от картофи, черупките от яйца, гнилите плодове - хората наторяват градините и произвеждат екологично чисти зеленчуци.

 

Откритието на технологията за компостирането е на професор Мария Златева, за което тя получи отличие на ООН за принос в екологията.

 

Кухненските отпадъци се събират в специални съдове, наречени компостери. Редят се на пластове и се смесват с пръст от двора.

 

Гъбичките, бактериите и насекомите попаднали в отпадъците свършват своята работа, разграждат отпадъците и ги превръщат в богата на минерали и хумус тор, наречена компост.

 

В компостера се развива температура от 40-50 градуса, която спомага за ферментацията на отпадъците.

 

Невероятното, но факт - зеленчуци могат да бъдат отгледани и по средата на пустинята. Преди години в град в пустинята Сахара професор Златева смесва пясък и компост и получава плодородна тор. Така създала 100 хиляди декара зелени пояси около Дубай.

 

Сега предстои 57 регионални сметища в страната да се сдобият с инсталации за компостиране. По този начин до 2013 година 50% от биоразградимите отпадъци ще се превърнат в тор.