Целта е да няма повече надписване на сметки, както и да се ограничат кражбите на електроенергия. Всеки месец абонати на EVN се оплакват от високи сметки...

След като от 1 юли най-много ще поскъпне токът в Южна България с 1.7%, от същата дата австрийското дружество EVN започва и масово да подменя електромерите на всичките си милион и половина абонати.

 

Целта е да няма повече надписване на сметки, както и да се ограничат кражбите на електроенергия. 

Всеки месец абонати на EVN се оплакват от високи сметки. Динко Кичуков твърди, че винаги досега през пролетния сезон е плащал по 50 лева за ток, но последната му фактура е за двойно по-голяма сума.

 

Мъжът веднага пуснал жалба в дружеството, за да бъде направена проверка откъде идва двойно завишената му сметка.

 

За да няма повече подобни съмнения и сметките да бъдат по-прецизни, EVN ще подмени електромерите на всичките си абонати.

 

Новите уреди ще бъдат електронни и ще се засичат дистанционно, без инкасаторът да ходи до дома на абоната. Така дружеството във всеки момент ще знае консумира ли се ток и дали се краде електроенергия.

 

Подмяната на електромерите ще започне първо от Пловдив, от топлофицираните сгради и след това поетапно ще обхване всички абонати в Южна България.