Причините са няколко – предприятието не осъществява оздравителната програма, не изплаща задълженията си към основните кредитори НЕК и \"Булгаргаз\"...

Химическият комбинат във Враца е пред поредно обявяване в несъстоятелност. Причините са няколко – предприятието не осъществява оздравителната програма, не изплаща задълженията си към основните кредитори НЕК и \"Булгаргаз\".

 

От своя страна и Националната агенция по приходите настоява да бъде присъединена към този списък.

 

Неколкократни спирания на производството от началото на милениума до днес, оттам - изгубени позиции на световните пазари, липса на свежи инвестиции въпреки осъществената приватизация. Това са основните причини за продължаващата и днес агония.

 

Някогашният торов гигант на България с днешна дата е почти руина. Последната оздравителна програма е приета през 2007 година, когато фирмата бе купена за близо 86 милиона лева, т.е. на стойността на задълженията. Изпълнението е прекратено преди около 2 години и половина и от тогава досега никой нищо не е получил.

 

Хората са категорични, че \"Химко\" може отново да заработи, но след пълна ревизия от началото на приватизационния процес до днес.

 

Към момента торовият комбинат или поне това, което е останало от него дължи пари на НАП, на НЕК и на \"Булгаргаз\". Само за ток трябва да бъдат платени над 20 милиона лева.