Атопичният дерматит и най-често срещаните кожни проблеми при кърмачетата, както и съвети за тяхното лечение...

Детският дерматолог д-р Росица Денчева заяви, че бебешката кожа е твърде нежна и все още няма добре изградена защитна бариера. Необходим е определен период от време – между 6 месеца и година, за да може да се адаптира към извънутробните условия на условия. 

Още през първите месеца се появяват родилните петна, заяви д-р Денчева в студиото на \"На кафе\" и допълни, че няма бебе, което да няма проблеми с кожата.

През последните няколко години най-често срещаните кожни проблеми са атопичен дерматит, т. нар. хемангиоми - вродени петна – кафеникави или червеникави,  както и класическите обриви – от претопляне, акне на новороденото и памперсен дерматит.

Атопичният дерматит представлява една повишена реактивност на детската кожа, която реагира на външните алергени – храни, сапуни, кремове. Тъй като атопичният дерматит може да се предава и чрез кърмата, майките не трябва да ядат храни като шоколад, ядки, ягоди и цитрусови плодове, плесенни сирена, морски дарове, както и яйца. Д-р Денчева алармира, че дори в детските серии не всички продукти са подходящи за най-нежната детска кожа и по тази причина майките трябва да бъдат изключително внимателни и при най-малкото съмнение за обрив да се консултират с педиатър.

Има деца, при които има само суха кожа, но при други може да бъде обхваната до 90% от кожната повърхност. Майките трябва да имат предвид, че кожата реагира изключително бурно.

Най-често засяганите зони при най-малките бебетата са личицето и гушката, в хода на първата, втората и третата година – в зоните на сгъвките.

80% от децата с атомичен дерматит в по-късна възраст развиват астма или сенна хрема.

За какво още трябва да внимават родителите, как се развива обривът и до какви усложнения може да доведе, разберете от видеото.

 

Цялата рубрика \"Моето бебе\" може да видите ТУК.