Вчера Съдебната палата бе облепена с некролози, които съобщават за \"скръбната вест\"...

Вчера символично бе отбелязана смъртта на Темида пред Съдебната палата, която бе облепена с некролози, които съобщават за \"скръбната вест\" от опечалените.

 

В \"Здравей, България\" говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова определи това като черен хумор и заяви, че съдебната система не е мъртва, просто е тежко болна.

 

\"В нея има много проблеми, в криза е. В съдебната система обаче работят изключително много свестни хора\", заяви Куцкова.

 

Във връзка с искането на Съюза на съдиите да бъде сменен съставът на Висшия съдебен съвет (ВСС), тя поясни, че преди това да стане трябва да се променят правилата за неговото конституиране.

 

\"Не мога да отрека, че са свършени и положителни неща. Очевидно обаче моделът е погрешен и това не е само мое мнение. Има парламентарна квота, която се избира само с обикновено мнозинство, което дава възможност на всяка управляваща политическа сила да си избира хората. Трябва да има квалифицирано мнозинство\", обясни Куцкова.

 

\"Изключително много държим и на прозрачност предварително да се обявяват кандидатурите\", допълни говорителят на Съюза на съдиите.

 

Във връзка със скандалите около новоизбраната ръководителка на градския съд Владимира Янева и това, че ВСС поиска да бъде проверена заради сделки със \"Софийски имоти\", както и приятелската й връзка с министър Цветан Цветанов, Куцкова заяви, че тя не е най-големият проблем.

 

\"Против съм да се концентрира цялата критика върху нея. По-скоро тя е илюстрация за това как работи ВСС, за това как при наличие на приета наредба, тя не се прилага както трябва\", на мнение е Нели Куцкова.

 

Целият този скандал обаче, според нея, се отразява все по-зле на съдебната система у нас.