ългарският фармацевтичен съюз отново ще изрази несъгласието си с лекарствената политика...

Фармацевтите излизат отново на протест на 25 юни пред НДК. Така Българският фармацевтичен съюз отново ще изрази несъгласието си с лекарствената политика и с промените в Закона за лекарствата в хуманната медицина, приети вече на първо четене.

Протестът ще се проведе непосредствено преди специализирания форум \"Български фармацевтични дни\". Събитието ще бъде в София на 26 и 27 юни и е свързано с честването на Еньовден – професионалния празник на фармацевта.


По време на предишния протест, на 27 май тази година, председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев заяви, че той е бил генерална репетиция за предстоящия на 25 юни. Тогава се събраха около стотина фармацевти, а в събота се очаква те да са над хиляда от цялата страна.

Фармацевтите протестират срещу промените в Закона за лекарствените продукти. Както лекарите, така и фармацевтите, заплашват че ще започнат да напускат страната, защото в България не са оценявани. Фармацевтите настояват за фиксирани цени на лекарствата по лекарско предписание.


Те дават за пример страни, в които това е така – Германия, Гърция, Испания и други. Според представителите на Българския фармацевтичен съюз, здравното министерство иска да превърне аптеките в рекламен пункт, а те са здравни заведения. /БГНЕС