Едната част от сметката ще е калкулирана по старите тарифи до 30 юни...

Над милион и половина абонати на електрокомпанията EVN в Южна България ще получат една фактура за август, като в нея токът ще бъде изчислен по две различни цени.

 

Едната част от сметката ще е калкулирана по старите тарифи до 30 юни, а другата - от 1 юли с по-високата цена на електроенергията.

 

Едва около 50 абонати на EVN в Пловдив се възползваха от възможността сами да засекат електромерите си по старите цени до 30 юни и да занесат данните в най-близкия клиентски център.

 

Въпреки че крайният срок за това е 7 юли, Атанас Филипов побърза да направи това още днес. От днес той и съпругата му ще започнат да ограничават ползването на някои от електроуредите в къщи, защото повишението на тока с близо 2% ще се отрази на пенсиите им. Досега месечните им сметки не са надхвърляли 50 лева. 

С поскъпването от днес в Южна България киловатчас електроенергия през деня струва вече 18 стотинки, а през нощта - 12. Първите по-високи сметки ще платим в средата на август, обясниха от EVN.

 

И ако не сме успели сами да засечем колко ток сме изгорели по старите тарифи, то това ще направи автоматично енергодружеството.