Очаква се новото законодателство да влезе в сила най-рано до три години.

Европарламентът прие очакваното законодателство за етикетите на хранителните продукти. Идеята е потребителите да бъдат по-добре информирани и да правят по-здравословен избор за трапезата си. Върху опаковките на продуктите ще трябва да се предоставя подробна информация не само за съставките, но и за възможните опасни вещества, включително и тези, които предизвикват алергии.

Всички съставни вещества на хранителните продукти вече ще трябва да се описват на етикета – в четлива форма, в таблица с подравнени цифри – само на едната страна на опаковката. Ако храната е пакетирана като единична порция, задължително трябва да се посочва и хранителната стойност в порции.

По искане на евродепутатите, върху етикетите месните продукти задължително ще се отбелязва и мястото на отглеждане. Очаква се новото законодателство да влезе в сила най-рано до три години.