Отлагането е заради новоназначена от съда експертиза, която трябва да изследва огромен по обем документи.

Софийският апелативен съд отложи за след 5 месеца делото срещу Валентин Димитров – Вальо Топлото и още четирима души. Следващото заседание по него е на 4 ноември.

Валентин Димитров е подсъдим заедно с Мая Стоилова, Лина Абланска, Георги Рогачев, Емил Антонов за длъжностно присвояване в особено големи размери. Причина за дългия срок на отлагането е новоназначената от съда комплексна експертиза, която трябва да изследва огромен по обем документи. След 5 месеца експертите трябва да отговорят на няколко задачи, поставени от магистратите като тази: на каква база е прието, че цените на вещите по делото са завишени.

Експертизата трябва да каже и дали са изследвани идентични предмети, внасяни от други фирми, дали конкуренцията влияе на ценообразуването и в каква посока, както и дали би оказала влияние върху цените стойността на застраховката. Експертизата трябва да се съобрази и с договорите и споразуменията, които столичната топлофикация е сключила със Световната банка и с Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

До 4 ноември и правосъдното министерство у нас ще трябва да отговори на съда за движението на преписката по съдебната поръчка, с която се иска разпита на свидетеля Вук Мартинчич. До момента от Хърватска, откъдето е изпратена съдебната поръчка все още не отговарят на властите у нас. /БГНЕС