Вижте за кои точно става въпрос...

Скандални назначения в съдебната система, разкрития за конфликт на интереси на висши магистрати и провал на знакови дела срещу политици предшестваха доклада на Брюксел.


Липсата на достатъчно осъдителни присъди е един от основните изводи в доклада. Факт е, че някои от знаковите за последната година дела претърпяха пълен провал за МВР и прокуратурата въпреки шумните акции, с които бяха започнати.


Примерите, които ЕК посочва, са оправдателната присъда за конфликт на интереси по делото срещу Ахмед Доган, както и оправдателните присъди за бившите министри Николай Цонев и Венцислав Върбанов.


Висящото дело срещу бившия социален министър Емилия Масларова също е коментирано в доклада с това, че основният прокурорски свидетел се е отказал от показанията си.


В критичен тон ЕК споменава бойкота на съдии в София и Благоевград заради кадровата политика на ВСС. Протестът на магистратите се отприщи след серия от скандални назначения, подкрепяни неофициално от изпълнителната власт и кръгове в съдийските среди. Последният такъв беше изборът на приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, въпреки оскъдния й стаж като съдия и скандала около нея за конфликт на интереси.


В доклада се споменават наложените наказания за  магистратските имоти в Приморско. Разкритията, че магистрати са получили апетитни имоти на морето като крайно нуждаещи се доведе до уволнението на Веселин Пенгезов от шефския пост в апелативния съд и махането от системата на съдия Деница Урумова, дъщеря на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов.


Пенгезов заведе дело за уволнението си и го спечели и въпреки многобройните скандали около него се върна като ръководител на Софийския апелативен съд.