За шест месеца ведомството е отчело 15,5 милиона лева в графата „дарения и други безвъзмездно получени суми”...

МВР ще обяснява откъде са дошли приходите му за първите шест месеца на годината. Повод станаха публикации в пресата, според които ведомството е получило над 15 милиона лева под формата на \"дарения и други суми\" от страната и чужбина.

 

За шест месеца МВР е отчело 15 и половина милиона лева в графата \"дарения и други безвъзмездно получени суми\". Или средно силовото ведомство е получавало по около 2 милиона и 600 хиляди на месец само от доброволни дарения.

 

В посочените приходи според МВР влизат получени средства по Европейски фонд \"Външни граници\", Европейски бежански фонд, Европейски фонд \"Връщане\" и други проектни програми и дарения от страната. От друга страна, МВР отчита и много голям ръст в събираемостта на глоби, санкции и наказателни постановления, като получените суми също се измерват в милиони.

 

В същото време разследванията на журналисти и справките по Закона за достъп до информацията, показаха, че сред дарителите има хора, които са прекрачили закона или в момента се разследват. Скандалът с даренията в МВР започна преди месец. 

 

През юли от Европейската комисия обявиха, че даренията за МВР са изключителен проблем за системата. В тон с това мнение премиерът Бойко Борисов обяви, че е говорил с Цветанов и е поискал да спре да приема на безвъзмездно дадени суми. Борисов дори обеща да покрие приходите от даренията с пари от бюджета.