Собственикът на фирмата-фантом Георги Христов и Георги Пасев получиха най-тежката мярка за неотклонение...

Собственикът на фирмата-фантом Георги Христов и третият, замесен в измамната схема с екскурзии до Малдивите и до гръцкия остров Корфу, Георги Пасев, получиха най-тежката мярка за неотклонение \"задържане под стража\". Районният съд в Пловдив прецени, че двамата могат да се укрият или да извършат и друго престъпление.

Междувременно, сайтът за колетивно пазаруване, в който бяха публикували фалшивите обяви, започна да обезщетява от днес измамените хора.

Собственикът на \"Еврохолидейз\" 25-годишният Георги Христов, който три пъти е осъждан досега, заяви в съда, че до последно не е знаел за измамата. Същото твърди и Георги Пасев, който е от 12 години е в туристическия бранш. Всъщност, както стана ясно в съда, именно той е обучавал служителите на фирмата как да заблуждават гражданите и е автор на примамливите оферти. Христов, който е с основно образование и не може да борави с компютър, има четири фирми, прехвърлени на негово име. Смята, че е жертва на Венелин Качаков, който го вкарал схемата.

Прокуратурата твърди, че схемата е перфектно измислена от Венелин Качаков. Тримата е трябвало веднага да напуснат България, когато измамата бъде разкрита. Качаков е задържан преди да тръгне за Германия. Христов заминава в Англия, а Пасев - в Слънчев бряг. И двамата по-късно сами се предават.

Парите, които гражданите са превеждали по банков път за екскурзиите, са теглени именно от Георги Христов и предавани на Венелин Качаков.

Сайтът за колективно пазаруване предлага на потърпевшите да ги изпрати на друга екскурзия за своя сметка или да им върне част от парите.

Депутатите, които бяха измамени в схемата, изрично са посочили, че не искат имената им да бъдат огласявани.