И колко години се бори природата с един изхвърлен фас?

Пушенето без съмнение е заплаха за човешкото здраве. Често обаче подценяваме вредния ефект от фасовете върху околната среда. Освен че се разграждат с десетилетия, угарките са опасни заради съдържанието на токсини в концентрации, способни да убият растения и животни.
 
Страната ни е изпъстрена... , само че с фасове. Като градски растения те никнат навсякъде. Изстрелваме фасовете от балкона, колата, офиса, мятаме на улицата, в парка. Хвърчи боклук на конвейер. Защо цапаме?

След малка разходка камерата ни засече десетки пушачи-нарушители, които хвърлят фасовете си на воля. И докато едни не се замислят, че замърсяват, други им се чудят на акъла.

И ако си мислим, че изхвърлените фасове са проблем единствено на София, кореспондентите ни от страната, доказаха обратното.

Въпреки съществуващите санкции за изхвърлен на улицата фас, глобените са малцина, а така наречените общински инспектори по чистотата се броят на пръсти.

Татяна е собственик на детска въртележка в столичен парк. 7 дни в седмицата тя се сблъсква с угарките от цигари. Вместо забавление на децата понякога се налага да газят във фасове. 

\"Ако 1000 човека чистят, а 1 милион цапат, никога няма да е изчистено. Само си помислете обратното - 1 милион хора да се наведат и съберат по един боклук, а 1000 да изцапат - тогава ще е чисто!\", на мнение е Татяна.

Това, което не знаем за цигарите е, че са необходими между 5 и 30 години за разграждането им, но то никога не е напълно. Близо 50 процента от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици и паркове.

Така, освен да замърсяват, фасовете се превръщат и в опасност за живота на много животни и птици, които ги поглъщат погрешно.

Какъв ще е градът ни...зависи само от нас.

Още подробности по темата – вижте във видеото.