Как още обаче може да проверим къде трябва да гласуваме на двата вота през октомври?

Избирателните списъци вече са окачени на места, определени от кметовете във всички райони. Как още обаче може да проверим къде трябва да гласуваме на двата вота през октомври?

Тази година избирателните списъци са публикувани и на интернет страниците на съответните общини. Това, което трябва да проверим, е не само дали името ни фигурира там, а и дали няма допуснати грешки и неточности. Ако нямаме време да отидем до местата, на които са окачени избирателните списъци, можем да направим проверка и от работата или дома си. Информация може да получим, ако се обадим на телефон 0800 147 26. Както и чрез смс, като на номер 14726 изпратим ЕГН-то си.

Системата връща две съобщения, в които фигурират имената ни – къде трябва да гласуваме - веднъж за президент, веднъж за местна власт. Обикновено мястото, на което трябва да пуснем бюлетините съвпада.

Ако открием неточности или ако имената ни не фигурират в избирателния списък, трябва да подадем заявление, за да бъдем добавени или да бъдат поправени грешките.

Обикновено имената ни фигурират в списъците по постоянен адрес, тоест, този, който е записан в личната ни карта.

Ако обаче живеем на друго място и ни е по-удобно да гласуваме там, можем да подадем заявление за гласуване по настоящ адрес. Това обаче трябва да стане не по-късно от 8-ми октомври. След като подадем заявка за това, имената ни се изтриват от списъка по постоянен адрес. Това важи за вота за кметове и общински съветници. За президентския вот може да ползваме само удостоверение за гласуване на друго място, но крайният срок за подаване на заявление отново е 8-ми октомври. Още седмица пък имат хората с трайни увреждания, за да подадат молба, ако искат да гласуват в подвижна избирателна урна.

И накрая – не забравяйте, че ако искате да гласувате за кмет, трябва да живеете в съответната община от преди 22 юни.