Можем ли да пътуваме спокойно и какви са правата ни като туристи?

Случаят с руските туристи повдигна един въпрос - как да бъдем сигурни, че няма да попаднем в същата ситуация. Можем ли да пътуваме спокойно и какви са правата ни  като туристи?


Опитите ни да разберем как трябва да действаме ако попаднем в ситуация, подобна на тази с руските туристи се оказаха успешни само наполовина. Механизъм на теория има, но не е много ясно как точно се прилага.


Според българското законодателство, всяка туристическа агенция сключва застраховка \"професионална отговорност\". Тоест, ако заминем в чужбина и станем герои в руския сценарий, разходите ни трябва да бъдат поети от така наречената асистанс-фирма. Това е компанията в чужбина, която има договор с българския застраховател. Така сумата по новите самолетни билети би трябвало да бъде платена от нея, а тя в последствие си взима парите от нашия застраховател.


С други думи, на теория ние като туристи не трябва да имаме никакви проблеми и ангажименти.  Това, което остава неясно обаче е, каква е гранцията, че застрахователната компанията, с която работи туристическата ни агенция, има асистанс-фирми във всяка една точка на света.