България се проваля в прилагането на екологичното си законодателство...

Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха, пише на сайта си EurActiv.

 

Проблемите в България пораждат широка загриженост по отношение на качеството на въздуха в държавите-членки на ЕС.

 

От присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. България е постигнала стабилен напредък в подобряване на контрола над околната среда и приемането на правила за опазването на качеството на въздуха, водата и околната среда. Анализаторите обаче твърдят, че тези мерки остават пренебрегвани и от националните, и от европейските институции.

 

Според експерти България, заедно с други страни от ЕС, се проваля в прилагането на екологичното си законодателство. Очаква се Европейската комисия да обнови своите стандарти за качество на въздуха най-късно до 2013 г.

 

Бедността също допринася, защото големи общности в страната са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене. Това допълнително бълва опасност от замърсяване на въздуха. Последиците от това както за България, така и за Румъния са смъртоносни. Преди тях се нарежда само Армения. /БГНЕС