Ще оценяват работата на държавните служители по нова методика...

След по-малко от час ще станат ясни новите правила за формиране на заплатите в държавната администрация. Те ще бъдат представени от финансовия министър Симеон Дянков. Една от идеите за промяна е вместо добавки за стаж, чиновниците да получават по-високи основни заплати.

 

Друго предложение е да отпадне така нареченото допълнително материално стимулиране, което в момента може да достигне до 100% от заплатата. Вместо това държавните служители ще получават бонуси според постигнатите резултати на работното място.

 

Идеята е 70% от заплатата да е гарантирана, а бонусът към нея да е между 10 и 30%. Основното притеснение на част от служителите е да не бъдат оценявани субективно от преките им началници.

 

Недко Недев е дългогодишен началник на протокола в община Шумен. След 2000 година от общински е станал държавен служител.

 

\"Тогавашната ми заплата да е била около 400 лева. Автоматично ги намалиха с 14%, понеже дотогава ние си плащахме осигуровките. Казаха, че тъй като държавата поема осигуровките, ще ни ги намалят с 14%\", обясни самият Недко Недев.

 

От тогава през годините по т. нар. швейцарско правило на инфлацията, заплатата му се покачвала, но минимално. От три години възнаграждението му не е вдиганото с нито лев. От тогава не е получавал и допълнително материално стимулиране.

 

Назад във времето, в края на годината е получавал половин работна заплата. Това е и причината много от колегите му да напуснат, защото се оказало, че въпреки квалификацията си, заплатите им били колкото на касиери в хипермаркет. Днес основното притеснение на чиновниците е  да не бъдат оценявани субективно от преките си ръководители.

 

Според Недко Недев няма и логика в това да се получават бонуси за свършена работа, тъй като администрацията работи по точно определени закони, правилници и нормативни документи, така че тя или работи, или не. Категоричен е обаче, че горната граница трябва да се вдигне.