В момента най-високата санкция е 2 хиляди лева...

Десетократно да се увеличи глобата за болниците в случай на лекарска грешка, поиска здравният министър. В момента най-високата санкция е 2 хиляди лева. Повод за поисканите строги санкции е смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова и бебето й в болница \"Шейново\", в София.

Случаят със смъртта на Надежда Узунова беше вторият за болница \"Шейново\", само за последните два месеца.      

Това, което трябва да се направи, е десетократно да се увеличи санкцията, когато имаме такъв инцидент, което не изключва възможността след това да се търси и персонална съдебна отговорност. Това зави здравният  министър д-р Константинов.

Въпреки това, според министъра, няма основания таксата за избор на екип при раждане да отпадне.

Междувременно тече цялостна проверка по случая с починалата в неделя Надежда. Вече са изискани всички документи от лечебното заведение, както и записите от охранителните камери.

Проверката в Шейново е започнала само няколко часа след смъртта на родилката. Явно има пропуски. Прави са роднините, които казват, че жената е размотавана. Тя е ходила неколкократно. Вместо да бъде хоспитализирана, е отпращана обратно вкъщи. Това е пропуск на лечебното заведение, заяви още  здравният министър.

От болницата отказаха да коментират развитието на случая до приключването на проверките. Очаква се резултатът да бъде готов след седмица.

Утре в \"Здравей, България\" очаквайте и позицията на председателя на лекарския съюз -  професор Милан Миланов.