От 123 влака, 110 са били спре ни от движение...

Обобщената информация на петия час е, че от 123 влака, 110 са били спре ни от движение. Синдикатите от началото на деня обясняваха, че се извършва процедура по локаут, която би могла да застраши сигурността на пътниците.

Председателят на синдикатите към КНСБ – Петър Бунев, потвърди, че това се е случило в над 60 гари. \"На практика това са хора, които или не са положили изпити, или не са работили дълго време. Говорим за нарушение по закон – това е много тежко и ще потърсим международна подкрепа\", заяви още той.  

Изпълнителният директор на съвета на директорите - Владимир Владимиров, заяви, че по отношение на БДЖ локаут няма категорично. Той поясни, че в действителност от 130 влака, само 59 не се движат. 29 заради служителите на БДЖ и 30 заради служители на инфраструктурната компания. Спрени влакове има в Горна Оряховица, Пловдив, София. Владимиров заяви, че разговори могат да бъдат водени, но петте мерки, които са оповестени преди месец, остават в сила. Това са мерки за спасяването  на БДЖ от фалит, в противен случай – Кремиковци, заключи Владимиров.

 

Още по темата очаквайте в Новините на Нова от 19 часа.