Откриха първия у нас Немски коледен базар...

Германия идва в София за Коледа с първия у нас Немски коледен базар. Той бе официално открит днес в градинката между Софийски университет и Народно събрание.

 

Освен греяно вино и традиционни немски вкусотии, на този базар всеки посетител може да усети немската атмосфера по Коледа и с тихата музика на първата в София латерна.

 

Тя е направена специално за базара, разказа Стефан, който свири на нея. У нас, освен в София, такава латерна може да се види само в стария Пловдив. Кутията, от която излиза музика, ще може да се чуе и види на живо до 22 декември, до когато ще трае и базарът.

 

Матиас Хьопфнер, посланик на Германия в България, който откри базара, посочи, че всички средства събрани от него ще бъдат дадени за благотворителност за социално слабите, които ще могат да се хранят с топла храна в кухня, изградена от парите за базара.

 

Немският коледен базар има за цел да пресъздаде атмосферата, топлината и благотворителния дух на традиционните празнични пазари в Германия, казват организатори.

 

Затова и те са направили в София 22 светещи дървени къщички, на които освен лакомства се предлагат и празнични изненади, носещи духа на немската Коледа. По време на базара ще има и куклен театър, карусел, коледно влакче и музиката на детски хорове от столични училища, класическа музика и неделни притчи от немски пастор и български свещеник. /БГНЕС