Трета родилка почина в столична болница само за последните два месеца...

Здравната каса започва спешни проверки в столицата на всички специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники. Те трябва да приключат до 12 декември. Към момента контролните органи не са открили нарушения. След софийските болници ще бъдат инспектирани и тези в други градове.Повод за светкавичната реакция са зачестилите смъртни случаи на родилки през последните дни. Последният е от вчера.

Трета родилка почина в столична болница само за последните два месеца. 31-годишната Даниела Димитрова е издъхнала по време на раждане с цезарово сечение в първа АГ болница \"Света София\". Бебетоза щастие е оживяло.

\"Става въпрос за операция на бременна, която е с тежка акушерска патология. При нея има така нареченото предлежание на плацентата - плацентата стои пред пътя на бебето в естествените родови пътища. В миналото тези случаи са завършвали със смърт както за родилката, така и за бебето\", обясни д-р Елиан Рачев.

Според лекарите при подобно състояние е задължително раждането да се извърши оперативно.

\"След изваждането на плода настъпва срив във физиологичните функции на пациентката и тя внезапно загива\", допълни д-р Рачев.

Според лекарите една от възможните причини за смъртта е белодробна емболия. И от ръководството на болницата, и от здравната комисия към Столичния общински съвет твърдят, че инцидентът не е заради лекарска грешка.

Все още не е ясно кога ще приключат проверките по случая. Междувременно състоянието на току-що роденото момиченце е много добро, уверяват лекарите. Бебето ще остане в болницата още няколко дни.