Следственият експеримент е разпореден от Върховния касационен съд...

Следствен експеримент повтори трагедията с горящия влак София-Кардам. На жп гарата във Велико Търново в идентична композиция с помощта на свидетели бяха повторени действията на шафнера, началник влака и част от пътниците в нощта на 28 февруари 2008 г., когато загинаха девет души.

Следственият експеримент е разпореден от Върховния касационен съд, с  решение на който делото за влака-убиец е върнато на Апелативния съд във Велико Търново.

Четири са минутите от момента, в който шафнера Георги Георгиев е уведомен за пожара до този, в който целият кушет вагон избухва в пламъци.

Целта на следствения експеримент беше да установи дали за това време той е могъл да спре влака, да уведоми пътниците и да отвори вратите от двете страни на вагона.

Шафнерът не участва в експеримента, действията му пресъздаде определено от съда лице. Ива Енгьозова обаче, която е пътувала в купето, от което тръгва пожара, трябваше да повтори всичко отново.

Вещи лица, съдии и адвокати следиха експеримента. Резултатите ще бъдат готови през февруари, когато е насрочено следващото заседание по делото.