Какви са очакванията за работата на специализирания съд...

В България вече работят специализиран съд и прокуратура. Новите съдебни органи бяха създадени, за да гледат само делата срещу организирани престъпни групи за особено тежки престъпления.

 

В мотивите на законопроекта беше записано, че това ще доведе до ускоряване на съдебната фаза, на наказателните производства по вида дела, по които ще бъде специализиран този съд., поясни Иванка Иванова – ръководител на правната програма на институт \"Отворено общество\".

 

Тя допълни, че още, когато е лансирана идеята, се опитала да обясни, че според изследване на Центъра за либерални стратегии, съдебната фаза на делата в България е напълно съотносима със средната продължителност на делата и в други държави.

 

Иванка Иванова заяви, че досега е видяла само един сериозен аргумент за създаването на специализирания съд. Става въпрос за това, че на отделни места в провинцията местният бизнес, местната власт и местните съдебни органи са дотолкова обвързани, че е  малко вероятно там да започнат дела. Един съд, който е централизиран в София би могъл да реши този проблем.

 

Според \"Отворено общество\", един от рисковете пред специализираната прокуратура към новия съд е, че той може да дублира работа на вече действащите в страната специализирани прокуратури.

Какво заяви още в \"Здравей, България\" Иванка Иванова – вижте във видеото.