Прясната бира е мечтата на клиентите в горещите дни...

Днес започна Европейското първенство по футбол. А с него и атаките към магазините за каси студена бира. 

 

Именно заради Евро 2012, а и заради предстоящата лятна олимпиада, от Съюза на пивоварите прогнозират консумацията да се увеличи с 3 до 5% през летните месеци. 

 

При 30 градуса по Целзий гледката на бира с пяна със сигурност предизвиква обилно слюноотделяне не само у футболните фенове. За да изпием финалния резултат обаче, на хубавото пиво са необходими повече от месец приготовления. 

 

Прясната бира е мечтата на клиентите в горещите дни. И макар да казва, че е по-добър в правенето, отколкото в пиенето на бира, на чаша пиво, Иван Карагьозов, майстор-пивовар, ни просветлява в някои от тънкостите, по които да познаем добрата напитка. 

 

„Хубавата бира трябва да пуска постоянно балончета – те да са мънички – това означава, че е естествено газирана, отлежала е по естествен път, ако са по-едрички и цялата газировка излиза на веднъж, това не е хубав знак", каза Иван. 

 

Съветите не спират дотук - трябва да пием бирата студена, а не ледена. За светлото пиво идеалната температура е между 8 и 10 градуса. Наливната е за предпочитане пред бутилираната, защото не е толкова пастьоризирана. И още – по пяната ще я познаете. 

 

„Пяната на хубавата бира остава по чашата. Когато отпиете, всяка следваща глътка се вижда докъде е била пяната", разкри пивоварът.

 

И все пак, за да не се оплачат от дискриминация въздържателите, с помощта на диетолози изготвихме следната класация на полезните напитки в жегата.

 

На първо място – логично, поставяме водата – до 3 литра на ден, но нискоминерализирана. Извадена от хладилника, но не и от камерата.  Препоръчителна температура +4 градуса. 

 

Същото важи и за айрана. С повече сол, той е второто ни предложение в класацията. Солта се оказва полезна в жегите, тъй като задържа вода в организма. 

 

На трето място е чаят. С повече захар, която също задържа водата в тялото ни. На четвърто позиция се нареждат плодовите сокове. Уговорката тук е да са без подсладители. 

 

На недотам престижното пето място, специалистите поставят газираните напитки и газираната вода, защото само привидно утоляват жаждата. 

 

Не трябва да прекаляваме и с кафето – до две чаши на ден е в рамките на добрия вкус. Плюсът на кофеина в жегите е, че повишава кръвното налягане.

 

В дъното на класацията поставяме енергийните напитки – те имат същия ефект като кафето и е допустимо да пием максимум до един на ден. 

 

Репортер: Яна Николова