Управляващата партия ще внесе предложие за използване на подслушвателни средства на следващите избори...

„За ГЕРБ подслушването е панацея за решаване на всякакви проблеми", заяви зам.-председателят на Коалиция за България Михаил Миков. Поводът беше предложението, което ГЕРБ ще направи за използването на специални разузнавателни средства с цел установяване на престъпни действия, които засягат организацията на изборите.

Миналата изборна година има увеличаване с 25% на подслушванията спрямо 2010г., допълни Миков. „Големият въпрос е можеш ли да правиш демокрация с подслушване, когато министърът на вътрешните работи е и шеф на щаба", коментира левият депутат.

Предложението на ГЕРБ ще касае организацията на изборния процес, подчерта депутатът Красимир Ципов. Искане да използване на подслушвателни средства да става само със съгласието на прокурор, е другото изискване, което ще бъде обсъждано. Предложението е адекватен отговор на препоръките, които бяха дадени на страната ни от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Управляващата партия ГЕРБ никога не е възнамерявала да прави промени в Изборния кодекс, които да й гарантиран служебна победа на парламентарните избори. Това заяви категорично Ципов. Според разпространените твърдения, които взривиха медиите, партията възнамерявала да направи така, че при първенство на избори и разлика от 5% с втората партия, тя ще може да си осигури останалите мандати, за да сформира самостоятелен кабинет.

Още преди две години, когато се обсъждаше Изборния кодекс и във Временната анкетна комисия ГЕРБ съвсем ясно заяви какви ще бъдат изборните системи в България. „Такава идея никога не е имало и никога няма да бъде обсъждана", категоричен беше Ципов.

Всички предложения за корекции в сегашната избирателна система по време на парламентарни избори трябва да бъдат представени до 10 юли, за да могат да бъдат обсъдени навреме. Към това апелира депутатът от управляващата партия.

Целия разговор вижте във видеото.