Доброволци в Пловдив пазаруват и плащат сметки на трудноподвижни пенсионери, страхуващи се от горещините...

Заради жегите и опасността, която те крият за здравето, в Пловдив работят доброволци. Те пазаруват и плащат сметките на по-възрастните хора, за да им спестят излизането навън в горещините. Услугата е безплатна и засега работи само в един от кварталите на града – „Тракия".

Радослав е един от доброволците, който помага на възрастно семейство. И двамата пенсионери са над 90-годишни, трудноподвижни и не могат да стигнат до магазина, а и се страхуват от жегата.

„Разчитам сега на това дете. Много ни помага. Да е жив и здрав, дето Бог го докара. Все едно е наше внуче, наше дете", каза възрастната дама Ангелина Добрева.

Освен да пазаруват, често доброволците плащат и сметките на хората, на които помагат.

Радослав, който е студент по в четвърти курс, казва че го прави от добро сърце, въпреки риска от високите температури навън.

„Хората имат нужда от общуване. Това е много важно. Пазаруването- ако е до 5 лева сметка, ние купуваме с наши пари и после те ми дават паричките с касовата бележка. Ако е над 5 лева вече, понеже е по-голяма сметка, отиваме до тях и взимаме паричките колкото са нужни за съответната сметка", обясни доброволецът Радослав Стилиянов.

Засега продуктите по домовете се доставят само в понеделник и четвъртък и то след предварително обаждане в кметството.

Репортер: Благой Бекриев