Според министъра трябва да се изхожда от реалните възможности на държавата...

Няма как заплатите на полицейските служители да бъдат увеличени с желаните 20%, категорично заяви за „Здравей, България” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По неговите думи, на фона на доходите на другите професионални групи исканите от полицаите по-високи заплати са "неадекватни". Цветанов поясни, че до момента полицейските служители са настоявали за по-добра материална база и министерството прави всичко възможно за да им я осигури.

„Винаги трябва да изхождаме от това какви са възможностите днес на държавата”, заяви Цветанов и допълни, че трябва да бъде постигнат баланс, тъй като и учителите, и лекарите, и всички специалисти, които работят в държавния сектор, във всички секторни политики, заслужават по-достойно заплащане.

„В момента разчетите, които се правят, заедно с експертите от Министерството на финансите, са с цел да търсим формата с компенсаторни механизми от бюджетите за съответните министерства, по-специално за сектор "Сигурност", да намерим възможности за увеличаване на доходите, но не с 25%, защото това е нереалистично. Говорим за 5% до 7% и евентуално да търсим допълнително други възможности, но това са неща, които трябва да бъдат в духа на прагматизма и на разумното”, поясни Цветан Цветанов.

Според него с шест синдиката никога не може да бъде постигнат консенсус относно техните искания.

Цветан Цветанов изрази недоволство от провелия се на 23-ти септември протест и уточни, че действията на полицаите „граничат с цинизма”, тъй като, според него, един служител на МВР трябва да е в услуга на обществото.

„Трябва да се знае много добре, че всеки, който е постъпвал на работа, е знаел условията”, посочи още Цветанов.  

Във връзка с проверката по случая с убитото 25-годишно момиче в Ловеч, министърът заяви, че тя е приключила и резултатите от нея ще бъдат изпратени до ръководството на МВР още днес.

Цветан Цветанов увери, че всеки постъпвал сигнал срещу полицай Иво Маринов е бил разглеждан, но допълни, че сигналите не са били с такава острота, че да бъде предприето дисциплинарно уволнение или задържане.

Министърът допълни, че 33-годишният служител на „Охранителна полиция” на РПУ в Ловеч е бил многократно предупреждаван във връзка с постъпващите сигнали, като изключение не прави дори фаталната вечер.

Той е имал желание да се издигне в служебната си професионална дейност, дори е минал всички изисквания по конкурсната процедура, но на последния етап не му е даден този шанс за развитие поради подобни инциденти, за които е имало информация сред ръководните служители”, уточни още Цветанов.
 
Във връзка с прозвището „лудият полицай”, както бил известен в Ловеч Иво Маринов, министърът обясни, че психологическите изследвания не са разкрили необичайно отклонение в неговото поведение и качества.

Цялото интервю с министър Цветан Цветанов в „Здравей, България” гледайте във видеото.