Той смята, че България вече трудно може да бъде смятана за страна от втора ръка

„На нас българите трябваше поне една победа да ни се случи – нито футбол, нито олимпиада, икономика, цени – всичко лошо. Ето сега една безусловна победа с 3:0 и то победа на цяла България”, заяви за „Здравей, България” журналистът Иван Гарелов по повод избора на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Той допълни, че България вече трудно може да бъде смятана за страна от втора ръка, както досега, след като един от най-важните европейски политически лидери е българин.

„България получава едно признание за усилията, които е положила, за да стане член на това семейство, независимо от това, че се критикуваме или ни критикуват. Дори пътят към Шенген ще бъде много по-отворен. Ние ставаме една равностойна европейска държава”, категоричен бе Иван Гарелов.

От своя страна журналистът Велислава Дърева заяви, че напълно споделя позицията на Иван Гарелов.

„Досега отношението към България винаги е било отвисоко, с пренебрежение и с невежество. Винаги сме били черната овца, дежурният виновник. Това, което видяхме на Конгреса на европейските социалисти е, че европейската левица няма такова отношение към България. Такова е отношението на европейската десница”, коментира Велислава Дърева.

Тя допълни, че сред хората, които диктуват европейската политика, е именно Сергей Станишев.

БСП несъмнено получава огромен импулс за изборите, но и шанс да се промени и да се развие като модерна лява европейска партия. Не върви да бъде партията от миналото, към която да се отнасят с презрение. Тя може да привлече вече младите, онеправданите, различните ”, на мнение е Иван Гарелов.

„Когато има такъв шанс и да не се възползваш от него, значи трябва да си сляп”, вметна Дърева и допълни, че изборът на Станишев дава шанс на лявата социалдемокрация у нас.

„В България за последните 20 г. беше направено това, което в САЩ беше постигнато за  200 г. - презрителното отношение към лявото. Мисля, че този етап обаче приключи”, обясни тя.

Станишев става фактор номер 1 в България по отношение на Европа, Борисов вече започнаха да го игнорират. Който иска да види какво мисли Европа за България, щял да ходи до "Позитано", обясни Иван Гарелов.

Ще има ли „тиха война” или ще се образуват нови отношения между президента, премиера и лидера на опозицията по отношение на европейските въпроси – гледайте във видеото.