Експертите съветват в клоновете да има и система за изкуствена мъгла

След вчерашния, пореден обир на банка, на дневен ред излиза въпросът как клоновете им да станат по-сигурно място, както за клиентите, така и за служителите в тях. 

 
„Основното мнение е, че трябва да сложим по трима охранители, въоръжени с калашници, трябва да сложим решетки на касовите помещения, където обслужваме клиентите. Това като концепция на банковата охрана е тотално сбъркано”, коментира.................. 
 
Според него не живата охрана, а технологиите са тези, които гарантират сигурността на банковите клонове.
 
Ето и вариантите: Най-елементарното – каси със забавено отключване. Те са настроени така, че да се отворят 10-15 минути след набирането на кода. 
 
Ако обаче все пак крадецът прояви търпение и се добере до парите, бързо може да бъде уличен чрез така наречените „компрометирани пачки”, които няма как да разпознае сред другите. 
 
„Взимате пачката, тръгвате си и след 20 метра тя гръмва в чантата ви. Освен че боли, тя прави жълти петна”, обясни...............
 
Вариант за защита в самия клон пък е активирането на звукови сигнали с определена честота, заслепяващи светлини и изкуствена мъгла, които действат незабавно на похитителите. 
 
Най-добрата защита от всички, според експерта, обаче остава качественият мониторинг център. Това е едно специализирано звено, което се намира в отделно помещение и което наблюдава през цялото време къде какво се случва. 
 
Именно тези специалисти, които наблюдават 24 часа клоновете, активират и част от защитите. 
 
Репортер: Яна Николова