Закъснението с клетвата на конституционните съдии не е правилно, каза още омбудсманът

„Вотът винаги е бил таен – дели ще бъде с бюлетина или с електронно гласуване, във Висшия съдебен съвет, за разлика от парламента, електронното гласуване пак е тайно – не се изписва кой как е гласувал. Друг е въпроса, че има риск да не бъдат гласувани всички кандидатури”.


Това заяви омбудсманът Константин Пенчев в студиото на „Събуди се”. С тези думи той коментира промяната, която настъпи по отношение на избора на главен прокурор преди дни. Според регламента това трябваше да стане чрез гласуване с бюлетини, но магистратите решиха, че вота ще бъде таен, чрез електронно гласуване и ще се избира само първата кандидатура – тази на Сотир Цацаров.


Той определи създалата се ситуация като „спор за доверието”.


„Дали обществото беше убедено, че този избор по някакъв начин не е някаква сделка, че не е задкулисен, че е достатъчно прозрачен, защото нямаше дебати за номинациите, нито дебати после при избора. Аз съм убеден, че МВР и прокуратурата нямат никакво място в този казус. Казуса е морален, казус на доверие”, категоричен бе Пенчев.  


На въпрос „Възможен ли е нов доклад на Европейската комисия за България в сферата на правосъдието след скандалите, които предизвика номинацията на Венета Марковска?”, омбудсмана отговори, че се надява да няма последващи скандали.


„Винаги е възможен нов доклад. Всички тези скандали, тези реакции на Европа са в резултат на това, което ние правим вътре в България. Нещо, което на първо място не се харесва на нашето общество, а после вече на Европа”, коментира Пенчев.


Преди дни стана ясно, че се отлага клетвата на конституционните съдии заради тези скандали. По закон съдиите трябва да положат клетва в едноседмичен срок от избирането им. Закъснението със сроковете омбудсмана Константин Пенчев коментира така:


„Доколкото разбрах аз, на 15-ти ноември ще се кълнат”.


Според него едно подобно закъснение не е фатално, но по принцип не е правилно да се случва, „не е държавнически”.


През 2012 г. има четири молби срещу прокуратурата, две в министерство на земеделието, две в министерството на регионалното развитие, едно на Столична община. Но пак казвам, не е нормално да се обръщат към мен, защото това са отношения на граждани към съда, допълни още Константин Пенчев.


Целия разговор в студиото може да гледате във видеото.