Близо 90% от земеделската продукция в търговските мрежи у нас е внос предимно от Гърция и Турция

Вносни плодове и зеленчуци заливат българския пазар.


Според Асоциацията на земеделските производители в България близо 90% от земеделската продукция в търговските мрежи у нас е внос предимно от Гърция и Турция.


Загива ли българското земеделие, каква е причината да се търгува предимно вносна стока, провериха кореспондентите ни в Благоевград.


В един от градските магазини за плодове и зеленчуци над 70% от заредената стока е вносна. Според търговците причината за това е чисто сезонна – време е за цитроси, виреещи предимно в Гърция.


Забелязват се обаче и краставици, произведени в България и Гърция. И докато цената на българската е 2.80 лв./кг.,  то гръцката е с 1 лев по-евтина. Каква е причината, попитахме българските производители.


„Взимат субсидии по-големи и повече произвеждат, хващат работна ръка работят и така”, обяснява Мая Грозданова, производител и търговец.


На зеленчуковата борса край Петрич също преобладава вносната стока. Българските земеделци се оплакват, че стоката им не върви.
Баба Зоя от борсата се притеснява, че купувачите искат да взимат стоката всеки път на по-ниски цени.


Прекупвачите също търсят евтина стока.


От своя страна обаче българските производители недоволстват, че евтината гръцка стока им подбива пазара.


„Производителите вече се ограничиха да произвеждат така както произвеждаха. Миналата година беше на 40 ст. картофа, и то 40 ст. на сергия, не говоря за на едро”, обяснява още Мая Грозданова, търговец. По повод земеделските субсидии, тя заяви, че нещата не стават толкова лесно.


„Ето миналата година аз кандидатствах и не можах да достигна до края, защото нямах пари да изора и да започна да садя”, допълва още Грозданова.


Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Екатерина Николова