Убит е френски командос, един в неизвестност и са ликвидирани най-малко 17 терористи

Две френски военни операции стартираха в различни части на Африка. Едната имаше за цел освобождаването на френски съветник по сигурността, отвлечен от ислямистка групировка през 2009 година. Операцията обаче претърпя провал. Френските сили се включиха и във военна операция срещу позиции на ислямистите в Мали.

Френски командоси нападнаха през нощта база на ислямистки бойци в Южна Сомалия, за да освободят държания там заложник. Те обаче се натъкнали на мощен отпор от страна на ислямистите. Равносметката е един убит френски командос, един в неизвестност и най-малко 17 ликвидирани терористи.

Предполага се, че държаният в плен агент на френското разузнаване с псевдоним Дени Алекс, е мъртъв.

Похитеният французин се намираше в ръцете на бунтовниците от 14 юли 2009 година. Сомалийските ислямисти обаче заявиха, че френският заложник е жив и ще бъде изправен пред съд в следващите дни.

Междувременно, френски пилот на хеликоптер беше убит при друга военна операция в Мали. Тя започна след като президентът на африканската страна поиска помощ от Париж в борбата с ислямистите, които напредват към столицата Бамако.

В официално изявление, президентът Франсоа Оланд обяви, че френската военна намеса в Мали ще продължи "толкова дълго, колкото е необходимо".

Операциите в Сомалия и Мали обаче не са свързани, съобщиха от френското военно министерство.