Нападател стреля срещу централата на Нова демокрация

Въоръжен мъж откри огън по централата на управляващата гръцка партия Нова демокрация рано тази сутрин. Един от куршумите е ударил фасадата на кабинет, използван от премиера Андонис Самарас.

Никой не е пострадал при инцидента в централната част на Атина, съобщи АП. Гръцката полиция отцепи района, където неизвестният нападател стреля с автоматично оръжие. Изстрелите проехтяха в близост до натоварения булевард „Сингру”.  

До момента никой не е поел отговорност за атаката, осъществена на фона на нова вълна от политически мотивирано насилие от страна на малки анархистки и крайно леви организации.

По думите на правителствения говорител Симос Кедикоглу изстрел е поразил прозореца на офиса, който Самарас използва по-рядко, откакто е министър-председател. „Разбира се, можеше да има жертви – чистачката или някой от охраната,” посочи Кедикоглу.

Разследващите обявиха, че авторът на нападението е имал най-малко един съучастник. В близост до мястото, където се намира обстрелваната партийна централа беше намерен и опожарен автомобил, който може да е свързан с инцидента.

Консервативната Нова демокрация оглавява коалиционен кабинет, подкрепен от три партии, който беше сформиран след изборите през юни и поведе болезнените усилия за орязване на бюджетния дефицит чрез неприятни за повечето гърци съкращения на социалните разходи и увеличения на данъците.