Целта на операцията е да бъдат изтласкани ислямистките бунтовници

Съветът за сигурност на ООН подкрепи Франция за военната интервенция в Мали. Целта на операцията е да бъдат изтласкани ислямистките бунтовници. Генералният секретар на световната организация Бан Ки-Мун заяви, че се надява действията на Париж да възстановят конституционния ред и териториалната цялост на африканската държава.

 
Няколко хиляди войници от африканските страни ще се присъединят към силите на Франция.
 
Операцията започна в петък, след като сепаратистите настъпиха на юг. Париж изрази опасения, че те могат да превземат столицата Бамако, като с това да застрашат сигурността на целия регион.
 
На извънредна среща Съветът за сигурност на ООН подкрепи действията на Франция. Посланикът на Париж обяви, че членовете на Съвета са се отнесли с разбиране, но предпочита войниците от африканските държави да бъдат разположени в Мали възможно най-бързо. Това ще стане въз основа на Резолюция 2085 на ООН, приета през декември. Тя позволява дислоцирането на мисия от 3 хиляди военни, която да се намеси, в случай че не бъде намерено решение на конфликта.
 
Очаква се контингентът да пристигне в африканската държава в близките седмици. Той ще бъде командван от нигерийски офицер, който вече е в района.