Според черната статистика на родителите скоро в България няма да има големи семейства

Недоволство от отношението на управляващите към родителите и децата събра на протест стотици в страната.

Родителите настояват за по-добра социална политика и повече пари, за да могат да отглеждат децата си достойно.

Бобо е на три годинки. Има две сестри - четиригодишните Яна и Елена. Макар все още да е рано, родителите им в момента виждат само една възможност за тяхното зряло бъдеще - да ги изпратят в чужбина.

Големи семейства като тяхното скоро няма да има в България - такава е черната прогноза на родителите. За доказателство използват статистиката - 5000 по-малко родени деца през миналата година.

Протестиращите родители са категорични, че липсата на политика отказва жените да раждат и описват случващото се като „геноцид”.

За начало родителите искат майчинството през втората година отново да се обвърже с минималната работна заплата. Така, ако не могат да се върнат на работа - да получават поне по 310 лева.

„Имам второ дете, което след една седмица става на една годинка. След като съм се осигурявала 10 години на максимума, аз падам на 240 лева, с които трябва да се грижа за себе си и тези две деца”, отбеляза протестираща майка.

Идеята на правителството беше категорично отхвърлена.

„Категорично не приемаме това, което каза Бойко Борисов – „щом много знаете да протестирате - ще ви предложим една година майчинство, но на 100%”. То в момента е на 90%. Каква е разликата, според вас?”, питат протестиращите.

Решението, според родителите, може да се открие дори в резултатите от лошата статистика.

Голямата борба на настоящите и бъдещите родители обаче е промяна в цялостната политика спрямо тях и най-вече спрямо децата. За да може големи семейства като това на Яна, Елена и Бобо да продължат да съществуват в страната ни.

 

Протестите обхванаха и страната
 
Малкото протестиращи майки в Бургас имаха конкретни искания.

„Настояваме за увеличаване на детските надбавки с минимум 25% от минималната работна заплата. Настояваме за достъп до детските градини и ясли за всички деца до 1 септември 2013 година”, обяви Надя Ганева.

Според Ангелина Христова 35 лева на месец са просто комични.

Минимумът би трябвало поне да покрива таксите в детските градини. Това според мен е минимумът, който трябва да е за детски надбавки”, обясни тя.

Майките настояха за бързи мерки от страна на държавата и общините, засилване на контрола над работодатели, както и за разкриване на работни места.

Рехав бе протестът на майките в Благоевград. Около двайсетина души се събраха пред сградата на общината и настояха за повече пари и грижа за децата на България.

В знак на недоволство, протестиращите спукаха пълните според тях балони с лъжи на правителството.

 

Пари за увеличаване на майчинството и на детските добавки - няма

Пари за увеличение на детските и майчинството в бюджета няма. Това заяви Светлана Ангелова - заместник-председател на Комисията по социална политика в Народното събрание.

Според нея до края на мандата на този парламент ГЕРБ няма да направи предложение за промяна, защото бюджетната процедура е приключена.

„Няма пари за увеличаване на майчинство и за увеличаване на детските добавки. Трябва да се съобразим с европейската тактика да харчим толкова, колкото изкарваме. Иначе ще изпаднем в дефицит. Средното майчинство в страните членки на ЕС е 15 седмици, в България е 410 дена. За съжаление ние не можем да се похвалим със страна с добре развита икономика, за да имаме добра социална политика, която да удовлетвори желанието на всички социални групи. Не трябва да се допускат финансовите стимули в една държава да бъдат в основата на раждаемостта. Майката трябва да има възможност да избира – или да бъде по-дълъг период от време по майчинство и да получава по-малка сума, или да бъде в майчинство по-кратък период, но да получава повече пари.  Тази тема тепърва ще се дискутира в публичното пространство и майките трябва сами да кажат, кое е по-добре за тях”, коментира още Светлана Ангелова.

Припомняме ви, че 1/3 от майките в България не получават детски добавки.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Марина Стоименова, Цеца Алексова и Олга Василва