Според него доказателствата за съпричастност на „Хизбулла” в атентата са достатъчни...

Мерките за сигурност у нас не са повишени, след като България официално обяви, че зад атентата в Бургас стоят представители на военното крило на „Хизбулла”, обясни главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той коментира за първи път хода на разследването на атентата в Бургас единствено пред Нова телевизия.

Той заяви, че няма вариант разследването да тръгне в друга посока. Според него доказателствата за съпричастност на „Хизбулла” в атентата, в момента са достатъчни:

Доказателствата, които службите са събрали, досега са достатъчни, за да докажат тезата, че зад атентата стоят именно представители на военното крило на „Хизбулла”. Те обаче все още са твърде малко, за да се повдигне обвинение на извършителите и делото да влезе в съда.”

Калин Георгиев разясни, че принтерът, който е използван за отпечатване на документите, е установен в Бейрут. По негови думи е безспорно, че замесените в атентата са влезли от Ливан.

„Били са във Варшава, Прага, Румъния и после тук в България. Знаем, че след това са заминали обратно за Ливан, но къде са в момента е трудно да се каже”, допълни Георгиев.

Главният секретар на МВР беше категоричен, че няма как разследването да тръгне в посока, различна от „Хизбулла”. Той допълни и че делото се наблюдава пряко от Ася Петрова.

Новината, че именно Ася Петрова поема случая, идва два месеца, след като тя беше на специално посещение в Съединените щати. Именно шуменската прокурорка беше единственият представител на държавното обвинение, който замина с министър Цветан Цветанов на двуседмичната му визита в САЩ. Цветанов и Ася Петрова се срещнаха с ръководителите на всички правоохранителни агенции на САЩ, както и с Джон Бренан - съветник на президента Барак Обама по въпросите на борбата с тероризма.

Минути след като Цветанов официално обяви, че „Хизбулла” стои зад атентата, Джен Бренън беше първият, който направи изявление и поздрави България за доброто разследване.

„България не е мишена на терористите, тя е платформа, беше използвана за техните цели”, категоричен бе Калин Георгиев.  

Повече гледайте във видеото и четете ТУК.

Репортер: Надя Ганчева