Причина за бунта са закриването на театъра и съкращенията преди месец

Актьори, режисьори и интелектуалци се готвят за протест и гражданско неподчинение заради закриването на Родопския драматичен театър и съкращенията преди месец. 

 

През седмицата в защита на театъра беше създаден инициативен комитет, оглавен от Стефан Данаилов. В него влизат още Юлия Огнянова, Теди Москов, Валя Балканска, Мая Новоселска, Мариус Куркински, синовете на Николай Хайтов и още редица известни актьори, режисьори и изпълнители. 

 

До недоволството се стигна след като преди две години Родопският драматичен театър бе превърнат в сцена на Пловдивския театър. Само преди месец театралната трупа бе единствената съкратена в страната.Това на практика сложи край и на единствения театър в Средните Родопи. Искането на инициативния комитет е само едно - „да се отмени чудовищното постановление от юли месец 2010 г. за преобразуване на РДТ в Пловдивски и да се върне статута на театъра като самостоятелна юридическа единица към Министерството на културата“, обясни носителката на награда Аскеер Емилия Ованесян.

 

„Ако реформата бе заработила така, както се предвиждаше, трябваше в Смолян да се създава част от театралния продукт под шапката на Пловдивския театър. Това обаче не се случи за две години и половина. И затова сцената „Николай Хайтов” е премахната, пак с решение на Министерски съвет сградата беше дадена на община Смолян заедно с имуществото“, обясни директорът на сградата на театъра Адриан Петров.

 

Актьорите споделят, че със закриването на театъра се слага край на духовност и институция, градени 60 години.

 

Директорът е категоричен – ще се протестира по всеки един позволен от закона начин, и се закани, че ако е необходимо, ще бъдат затваряни и пътища.

 

Искането на актьорите подкрепиха кметът и областният управител на Смолян. Актьорите вече изпратили декларация с искането си до премиера Марин Райков и министъра на културата Владимир Пенев.

 

Междувременно, от Министерството на културата заявиха за Нова телевизия, че още не са получили протестната декларация на инициативния комитет за защита на Смолянския театър. 

 

От министерството обясниха, че сцена „Николай Хайтов” в Смолян не се закрива. Тя ще се управлява от община Смолян, след като през март миналата година е деактувана от държавна в общинска собственост.  Общината е тази, която ще ръководи и театралната трупа. 

 

Подробности ще намерите във видеото.

 

Репортер: Анелия Веселинова