Тайно подготвяните въоръжени нападения носят след себе си редица жертви и поменят човешки съдби

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на този и миналия век. Тайно подготвяните въоръжени нападения носят след себе си редица жертви и поменят човешки съдби и политическите игри. NovaNews.bg ви припомня ключови атентати у нас и по света.

 

На 18 юли 2012 година в 17:23 часа на паркинга на летище Сарафово избухва взривно устройство, което отне живота на осем души. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него. През февруари тази година България официално обвини военното крило на „Хизбулла” за атентата в Бургас, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.

 

Официалното посочване на "Хизбулла" като отговорна за атентата в Бургас бе последвано от светкавични реакции на САЩ и Израел, които отново призоваха Европейският съюз да преразгледа отношението си към шиитската групировка и да я включи в списъка на терористичните организации, след като вече е официално потвърдено, че е намесена в бомбено нападение на територията на ЕС.

 

Серия от атентати разтърси Украйна на 27 април 2012 година, месец преди Европейското по футбол. Ранени са около 30 души. Първата експлозия е на трамвайна спирка в Днепропетровск около 11:50 местно време. Взривното устройство е било поставено в кофа за боклук на трамвайна спирка. Втората експлозия избухва пред местен киносалон в 12:20. Взрив избухва и край средно учебно заведение и са били ранени няколко ученици. 

 

Терористичният акт на летище "Домодедово" в Русия е извършен на 24 януари 2011 г. в международната зала за посрещачи на московското летище. Взривът е в 16:32 ч. московско време сред тълпата от посрещачи. Вследствие на атентата загиват 35 души, сред които и българин. 110 души получават различни по степен наранявания и са хоспитализирани в московски болници.

 

 

На 11 март 2004 г. серия от мощни взривове избухват в четири влака в Мадрид. Загиват 192 души, а близо 2050 са ранени. 30 чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид. Умират и четирима  български граждани. Отговорност за атентата поема „Ал Кайда”. По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на взрива да достигне до степен, достатъчна да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви.

 

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ. Терористи от ислямската военна групировка „Ал Кайда“ отвличат четири  пътнически самолета.. Похитителите разбиват два от тях в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Третият самолет се разби в Пентагона. Четвъртият самолет - в открито поле в Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е над 3000.

 

Атентатът в църквата „Света Неделя” в София е извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък. Група крайнолеви дейци на Военната организация наБългарската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев. Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III.