Това предлага премиерът Марин Райков

„Службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР”, заяви премиерът Марин Райков.

 

По думите му за да няма съмнение в използването на СРС-тата, трябва да има структура, която да бъде, например, под парламентарен контрол. Дали това обаче ще стане не зависи от Райков, подчерта самият той.

 

За момента премиерът е помолил министъра на вътрешните работи Петя Първанова, когато подписва документи за използване на СРС, да го прави само в присъствие на други нейни колеги.

 

„Не можем да спрем СРС-тата, защото не са свързани единствено и само с подслушванията”, каза Райков. 

 

По думите му, ако се докаже, че е имало незаконно използване на специални разузнавателни средства, това ще бъде изключително неприятен атестат за ситуацията на българската демокрация

 

Освен това, Райков смята, че въпросът не в създаването на нови закони, а спазване на съществуващите. 

 

„Българското законодателство е доста добре разработено по отношение на гарантиране демократичните устои. Не може всеки скандал да предизвиква водопад от нови закони”, каза още той. 

 

Що се отнася до вътрешноведомствените наредби, премиерът коментира, че те могат да бъдат усъвършенствани и да работят по начин, който да дава 100 % гаранции, че „подобни безобразия, в които ги подозират, няма да бъдат възможни”.