Дядо Николай уредил частен самолет, правителственият "Фалкон" ще е на преглед в чужбина

На Великден Благодатният огън ще пристигне от Йерусалим в България с частен самолет. Полетът е организиран от пловдивския митрополит Николай. ВИП-превозът обаче доведе до спорове в църквата.

 

В последните години Благодатният огън пристига на наша земя с правителствения самолет. Откакто е митрополит на Пловдив, до Божи гроб ходи дядо Николай. Тази година обаче държавният "Фалкон" няма да е на разположение на църквата. Точно на Великден самолетът ще бъде на преглед в чужбина. Един от най-приближените до митрополит Николай - протоерей Виктор Христев, ни разказа, че затова са уредили частен самолет да донесе  Благодатния огън у нас:

 

„Слава Богу, има все още добри, съзнателни християни, които подпомагат добрите инициатива. С подкрепата на областната управа и на спонсори, полетът ще се осъществи.”

 

Свещеникът не издава обаче кой е щедрият мирянин, който ще даде парите за полета: „Когато запитали един духовен старец коя е най-високата благодат - милостинята, молитвата, поста, той отговорил - тайната. Пред Бога има цена - скритото добро”.

 

От това добро отказва обаче да се възползва варненският митрополит Кирил. Пред вестник „Преса” той заяви, че е редно самолетът с Благодатния огън да кацне в София, а не в Пловдив и се закани варненци да получат частица от свещения пламък не от Пловдив, а от Румъния. По телефона митрополит Кирил отказа да говори с нас защо е взел това решение и как ще докара огънят от Румъния до Варна.

 

А вече уреденият частен полет от Йерусалим до Пловдив по план ще се приземи на летище „Крумово” в около 7 вечерта, в събота преди Великден.

 

Патриархът също трябвало да изпрати свой човек на летището, за да получи частица от огъня. От Светия синод отказаха коментар.